top of page
IMG_2542 (002).JPG

Op je gemak met ongemakIn een wereld waar blij zijn een beetje de norm is geworden, is ongemak een ondergeschoven kindje.


Bij je geboorte heb je een heel mooi pakket aan emoties meegekregen. Een all-inclusive ingenieus systeem wat je helpt om te overleven. In dit systeem zitten gevoelens van gemak, maar ook van ongemak, zoals boosheid, frustratie, verdriet en angst.


Als we geconfronteerd worden met ongemak zijn we vaak geneigd het niet te willen voelen, het weg te stoppen, te vervangen met grapjes, het weg te denken of we schieten we in de actiemodus. Dat geeft misschien tijdelijk verlichting, maar op den duur is het een sluipmoordenaar. Het zijn allemaal tactieken die niet effectief zijn. Daarnaast kost het ook nog eens veel kracht en energie.

In mijn periode van ziekte(s) en herstel heb ik flink geworsteld met gevoelens van ongemak, zoals pijn, frustratie, verdriet, eenzaamheid en machteloosheid. Ik voelde vooral heel veel weerstand en was continu bezig de boel te fixen. Ook naar de buitenwereld (‘ja hoor, het gaat goed, alles onder controle”). Totdat ik realiseerde dat dat niet werkte en ik besloot de controle maar eens los te laten. Stil staan, doorvoelen en ruimte geven aan ongemak. Best spannend om al je emoties in volle omvang toe te laten. Toch luchtte het op en bracht het meer rust en balans. Het mag er gewoon zijn.


Hoe zit dat bij jou en wat kan het jou brengen als je ongemak ervaart?


Accepteren

Zolang het er niet mag zijn, gun je jezelf ook niet jezelf te zijn met al je emoties. Misschien ben je bang dat je er in verdwijnt als je het ongemak van verdriet of angst er laat zijn. Misschien heb je het nooit geleerd van huis uit. Accepteer dat het er is, voel waar het zich in jouw lijf manifesteert. Geef er aandacht aan. Maak vrienden met je ongemak en stel de vraag welke behoefte er achter zit, dan kun je beter voor jezelf zorgen.

Je bent niet je emoties. Ook als positief ingesteld mens kun je soms overspoeld raken door vervelende emoties. Als je dat weet ontstaat er ruimte en de kans om je niet mee te slepen in emoties. Dan kun je volledig jezelf zijn en weet je dat je altijd een keuze hebt.


Stilte

Vertraag en sta stil. In stilte ontstaat ruimte. Ruimte voor je gevoel. Door je ongemak er te laten zijn, ontstaat er automatisch ook weer meer ruimte voor vreugde en ben je tevens in staat betere beslissingen te nemen.


Groei

Het leven is geen rozengeur en maneschijn of een gelukswiel waar je even aan draait. Geluk komt in golven, zo ook verdriet. Zie het als een leerzaam proces van groei. Juist de perioden van tegenslag, weerstand en verdriet zorgen voor de grootste groei. Zie weerstand als een uitnodiging tot verandering.


Samenwerken

Zie het proces van gemak en ongemak als samenwerken. Een mooie term vind ik ‘emotionele diversiteit’, oftewel de variëteit aan emoties die mensen ervaren. Je hebt gewoonweg alle emoties nodig om evenwichtig door het leven te gaan. Het stimuleert zelfregulatie en veerkracht.


Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Ik heb het zelf ervaren in mijn omgeving. Dat anderen het ongemak bij je weg te willen halen, gewoonweg omdat ze het moeilijk vinden om je niet blij te zien. Opvrolijken, van onderwerp veranderen en komen met oplossingen. Niet doen! Wat je wel kunt doen is er voor iemand zijn door te luisteren, te troosten en vragen te stellen. Benoem wat iets met je doet, ook al is het confronterend.


Vind je het nog moeilijk om het ongemak er te laten zijn en wil je hier mee aan de slag? Plan een gratis sessie in, ik help je er graag bij.Comments


bottom of page