top of page
IMG_2542 (002).JPG

Tenminste houdbaar totKen je dat… je schenkt een glas melk in en er komen van die zure brokken uit? Heeft dan dus net even te lang in de koelkast gelegen en is niet meer houdbaar. Weggooien dus! Hoewel pindakaas echt wel wat langer mee kan dan de datum die op het potje staat. Maar goed… daar ging het hier even niet over.


Mijn punt is …. Zo werkt het eigenlijk ook een beetje met onze overtuigingen. Die zijn gaandeweg je leven ontstaan door persoonlijke ervaringen, je opvoeding, de plek waar je opgroeit en je sociale invloeden. Heel handig op zich, het geeft je een beetje zekerheid en houvast over jouw waarheid. En houvast, daar houden de meeste mensen wel van 😉


Maar wat destijds een handige en bruikbare overtuiging was hoeft je nu misschien niet meer te dienen. Sterker nog, ze kunnen je flink in de weg gaan zitten. Het is daarom belangrijk om kritisch na te denken over jouw overtuigingen en je af te vragen of ze gebaseerd zijn op solide bewijs. Is het echt waar en hoe reageer je, wat gebeurt er als je gelooft dat het waar is? Wie zou je zijn en wat zou je doen als je die overtuiging niet had?


Een voorbeeld: geregeld coach ik mensen met de overtuiging dat ze sterk moeten zijn (en ik durf te zeggen dat deze bij mij ook best wel aanwezig is). Als ik dan vraag hoe ze zich zouden voelen als ze niet sterk moeten zijn, dan zie je bijna de opluchting en ontspanning in lijf en gezicht ontstaan. Als een droom die nooit werkelijkheid gaat worden, zo lijkt het. Maar er is hoop.. door stap voor stap je hiervan bewust te worden kun je deze overtuiging ombuigen of minder prominent aanwezig laten zijn.


Overtuigingen hebben dus een houdbaarheidsdatum, die je weg kan gooien als het niet meer smaakt. Want voor je het weet word je net zo zuur en onsmakelijk als die melk.

Een mooie vraag om jezelf te stellen is ‘In hoeverre is deze overtuiging nog houdbaar?’

Is deze al over de datum of nog bruikbaar? Het is heel gezond om een overtuiging zo nu en dan eens onder de loep te leggen en de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Dat houd je gezond!


Wil je hier nu intensief mee aan de slag, laat het me weten. Ik help je graag verder!

댓글


bottom of page