top of page
IMG_2542 (002).JPG

Wat je niet opruimt, gaat stinkenZo nu en dan waag ik een bezoekje op de slaapkamers van mijn twee (puber)dochters – als ik überhaupt al binnen kan komen - waar ik meermaals een totale chaos aantref. Iedereen die zelf puber is geweest of puberkinderen heeft, herkent dit waarschijnlijk wel; een grote teringbende op die kamers (hoewel ik het eerlijk gezegd van mijn eigen puberteit niet zo kan herinneren, maar misschien heb ik dat wel geblokt…. In de jaren 80 was immers alles beter 😉).


En zo vind ik dus geregeld geschimmelde etenswaar op de grond of in een school- of sporttas. Tsja, wat je niet opruimt, gaat rotten of stinken. En als je het maar lang genoeg laat liggen, zie je het zelfs op een gegeven moment niet meer en leer je er vanzelf mee leven.Zo gaat dat dus ook met weggestopte emoties en ander ‘oud zeer’. Als je het maar lang genoeg laat liggen, weet je niet meer dat het er ligt. Wij mensen zijn een ster in het negeren en lekker door gaan. Soms omdat het ook gewoon te moeilijk is om op te ruimen. Maar ondertussen ligt er wel iets te ‘rotten’, wat op de lange termijn behoorlijk in de weg kan gaan zitten. En daarmee laat je herstel ook liggen. Met stress en ziekte tot gevolg.


Tijd voor een schoonmaak dus.


Stel nou dat die slaapkamer jouw mentale gezondheid is? Hoe houd je die dan een beetje schoon en toegankelijk?


Door regelmatig stil te staan bij jouw gevoel en emoties, maak er bewust tijd voor. Plan het eens in je agenda en ga er voor zitten. Even inchecken en de boel luchten. Maak het comfortabel voor jezelf en visualiseer hoe jouw mentale gezondheid er opgeruimd en netjes uitziet.

Een opgeruimde hoofd zorgt voor rust en ruimte en maakt bijhouden behapbaar.


Nu moet ik alleen nog een manier vinden om mijn dochters zover te krijgen hun kamers – en geschimmelde etenswaar - op te ruimen. Maar dat is weer een hele andere tak van sport (tips welkom 😉)


Heb je hulp nodig bij een ‘make-over’ van je mentale gezondheid? Ervaar je veel stress? Heeft ziekte je onderuit gehaald en is het op orde houden van jouw innerlijk huishouden nu moeilijk?


Laat het me weten, ik help je graag verder

تعليقات


bottom of page