top of page
IMG_2542 (002).JPG

Ik wil gewoon meedoen



‘Ik wil gewoon zijn zoals de rest’, ‘ik wil niet aan de zijlijn staan’, is wat ik vaak hoor van mijn coachees die kampen met ziekte of burn-out. Oók ik herken het bij mezelf van de periode dat ik ziek thuis zat; je wilt lekker mee doen en nu zit je noodgedwongen thuis. Een burn-out, een ziekte, beperking of mentale kwetsbaarheid kan ervoor zorgen dat je langs de zijlijn staat en (tijdelijk) niet meer mee kan doen met de rest van de maatschappij. Dat je je leven moet aanpassen. Dat kan heel verdrietig en confronterend zijn.


Hoe pak je nou zo’n periode aan van (tijdelijk) niet mee kunnen doen?

Versterk je mentale veerkracht!


Een aantal tips om dit te doen:


ONT-moeten

Ten eerste… je moet helemaal niks. We moeten plezier hebben, we moeten perfect zijn, we moeten door etc. We leggen ons zoveel moetjes op dat er helemaal geen ruimte meer is voor wat je echt belangrijk vindt. Als niets meer moet, mag jij er zijn. Als niets meer moet, is alles mogelijk. Haal jezelf uit de ‘moetstand’ en bekijk eens wat je allemaal mag en wil. Dan ziet de wereld er een heel stuk relaxter uit. Je MOET dus niet beter worden, je MAG de tijd nemen om te herstellen en te ontdekken wat bij jou past.

Accepteer wat je niet kunt veranderen

‘Je kunt de wind niet veranderen, wel de stand van de zeilen’ vind ik een mooie metafoor om dit te verduidelijken. Laat dingen waar je geen controle over hebt los. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je zeggen. En dat is ook niet makkelijk. Het begint bij het erkennen dat je iets – jouw ziekte, beperking, tegenslag etc. - niet kunt veranderen. Laat dit tot je doordringen door dit echt even hardop tegen jezelf te zeggen ‘ik kan niet veranderen wat is gebeurd’ of ‘ik heb geen controle op ……’. Neem vervolgens de beslissing dit te accepteren. Het helpt je om daarbij te denken dat er geen ander alternatief is. Dat is iets anders dan je bij de situatie neerleggen. Je hebt de controle over hoe je vervolgens loslaat; dit kan zijn door hardop te zeggen ‘ik accepteer de werkelijkheid’. Je kunt het ook opschrijven en vervolgens ritueel verbranden, of wat voor jou hierbij werkt. Beleef het en ervaar het. Haal vervolgens een aantal keer adem met een glimlach op je gezicht. Hiermee neemt opgebouwde spanning af en ontstaat ruimte voor wat wel kan.

Neem stappen

Stel een aantal mooie, positieve, haalbare doelen en maak kleine stappen richting jouw doel. Vertrouw op dit proces, blijf in beweging en probeer te genieten van de stappen die al je zet. Tegelijkertijd een boost voor je veerkracht.

Denk in oplossingen

Kijk naar de positieve kenmerken van een situatie; wat kun je leren van deze situatie? Wat kun je wel? Zoek naar de betekenis en kansen. Gebruik humor om te relativeren. Lukt het even niet? Weet dan dat deze dag ook weer voorbij gaat. Morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Werk aan effectieve copingstijlen

Coping is de manier waarop je geneigd bent om te gaan met stress en tegenslag en komt van het Engelse woord ‘to cope with’ wat ‘kunnen omgaan met’ betekent. Er zijn verschillende copingstijlen ingedeeld in emotiegericht en probleemgerichte coping. Een voorbeeld van een copingmechanisme is bijvoorbeeld ontkennen, vermijden, verdoven. Deze geven misschien op kort termijn een beetje opluchting, maar zijn niet duurzaam effectief. Een voorbeeld van een gezonde copingstijl is actief een probleem oplossen, hulp vragen en uiten van emoties.

Stop met labelen

Als je niet meer streeft naar perfectie, dan richten we ons automatisch op imperfectie. Maar daarmee stop je jezelf nog steeds in een hokje en ben je aan het labelen. Stop met labelen en start met leven. Je bent oké zoals je bent, niet perfect, ook niet imperfect, precies goed. Jij bent uniek net als ieder ander. Dat maakt het leven een stuk luchtiger.


Heb je hier nog wat hulp bij nodig? Ik help jou weer mee te doen, op een gezonde manier. Een zinvol leven met een leven vol zin.


Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen op een gezonde manier (weer) mee te laten doen; na kanker, bij burnout of mentale kwetsbaarheid. Door je anders te laten kijken naar hetgeen wat (is) gebeurd (of nog gaande is) en je daarmee een boost aan veerkracht mee te geven 😊



Comments


bottom of page